Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2014 12:28 - Кризата в Украйна и рисковете за България 28,03.2014, панорама
Автор: karina5 Категория: Политика   
Прочетен: 2421 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Санкции заради Украйна ще навредят много повече на Русия, отколкото на Европа "Ако велика ядрена сила не спазва международното право, в света настъпва анархия" 09:58 | 29.03.2014 | 779 прочитания Размер на текста image image
image

Евентуалното налагане на санкции на Москва заради кризата в Украйна и анексирането на Крим, ще навреди несъизмеримо повече на Русия, отколкото на Европа. Това коментира пред БНТ бившият премиер Иван Костов, който в момента ръководи лаборатория по управление на рискове към Нов български университет.

"Европа, каквото и да се говори за нея, е най-голямата икономическа сила в света, най-богатата, с най-големия пазар, с най-многото ресурси, с най-голямата гъвкавост да се адаптира, с модерни технологии, способна да се адаптира към променяща се среда", аргументира се екслидерът на ДСБ.

По думите му това личи и от поведението на европейската общност, която реагира на присъединяването на Крим към Русия с "много сериозна контраатака", продължавайки източното партньорство, включвайки в него Украйна.

"Питат министър-председателя (Пламен Орешарски – бел.ред.) – ще наложите ли вето на решението на НАТО... Очевидно няма да наложи, защото представете си друга перспектива за България освен НАТО и ЕС, това би било чудовищна катастрофа", добави Костов.

Според него "Русия, колкото и да искаме да спасим самочувствието на нейните лидери, все повече се превръща в локален участник, в регионална сила. Не може Европа, този гигант огромен, да бъде придатък на Евразия, на Русия, която е многократно по-отслабнала".

Костов коментира още, че нарастващото противопоставяне между проруски и проевропейски настроените хора у нас би нанесло много големи щети на обществото ни, тъй като ще провокира още по-голям спад на доверието към държавата.

"Въпросът е, че този конфликт, ако се чете като русофилоско-русофобски, той нанася огромна нова цепнатитна в българското общество, от което ние най-малко имаме нужда. Ние ще се делим на русофили и русофоби по този конфликт, т.е. ние ще трябва да се разделим на проевропейски и проатлантически настроени хора и пропутиновски или проруски настроени хора. Тогава това разделение ще подрови авторитета и доверието и подкрепата във всички държавни институции. Примерно то заплашва с още по-голям спад подкрепата за министър-председателя и кабинета, заплашва с още по-голям спад подкрепата за Народното събрание, но заплашва и основните политически партии", смята бившият премиер.

Костов каза още, че исторически въпроси, предизвикващи толкова сериозно разделение в обществото, съзнателно се неглижират в Европа, за да "се покрият с патина", уточнявайки, че това е единственият правилен начин да се отнасяме в България с тази тема.

По думите му има значително объркване в представите на хората и компетентните наблюдатели за това какъв е проблемът, който се развива в Украйна.

"Процесът, който се развива пред очите ни, започна като политическа криза в Украйна. След това прерасна в криза между Русия и Украйна. След това последва нарушаване на обещанието за сигурност, което беше дадено на Украйна през 1994 година, за да се разоръжи с ядрено оръжие. Това обещание беше дадено от САЩ и Великобритания и Руската федерация и съдържаше безусловен ангажимент да се пази териториалната цялост на Украйна... Нарушаването на меморандума от ядрена сила, каквато е Русия, се оказа неудържимо. Т.е. другите гарантиращи ядрени сили – САЩ и Великобритания, не бяха в състояние да обезпечат гаранцията си, т.е. тя се компрометира", анализира Костов, обобщавайки, че "ако велика ядрена сила не спазва международното право, в света настъпва анархия".

"Това още не е Студена война, въпреки че нашите анализи сочат, че това е по-вероятният сценарий. Може би не такава Студена война, каквато познаваме от миналото, но във всички случаи, двете страни трудно ще намерят компромис от позициите, които са заели", добави Костов.

Той определи аналогията, която Путин прави с Косово, като "абсолютно несъстоятелна за демократичен човек", тъй като "там имаше опит за насилствено прокуждане на над милион косовари от родните им места".

"Българската позиция (за анексирането на Крим – бел.ред.) не може да бъде друга. На най-високо ниво българският политически елит в лицето на Консултативния съвет за национална сигурност зае коректна съюзническа позиция, но тази позиция не е достатъчно силна за страна, изложена на големи рискове, каквато е България", каза още бившият лидер на ДСБ.

Според него е много важно хората в България да осъзнават, че родните политици трябва да бъдат лоялни съюзници в една система за колективна сигурност и в една интегрирана общност, каквато е Европейският съюз.


http://www.mediapool.bg/sanktsii-zaradi-ukraina-shte-navredyat-mnogo-poveche-na-rusiya-otkolkoto-na-evropa-news218547.html

 https://www.youtube.com/watch?v=UwCFrTlZhRw&feature=youtu.be




Гласувай:
1



1. dolce - тъп
29.03.2014 14:31
тъп , крадлив седераст
Глобалист и атлантик звучи мерзко
мръсни думи са
опитват се да ни заличат и то не от днес
но ние ще оцелеем а те не !
цитирай
2. danailvdimitrov - ужас - Костов като морален политик
29.03.2014 14:35
Човека продал българската история за да може САЩ да ударят Косово, сега ще ни назидава.СРАМ!
цитирай
3. aboychev - АБЕ ЧЕРВЕНИ ТЪПАЦИ
30.03.2014 11:54
СЛУШАЙТЕ СИ ЧЕРВЕНИЯТ ТАРИКАТ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karina5
Категория: Политика
Прочетен: 185224
Постинги: 123
Коментари: 67
Гласове: 345
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930