Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2013 17:53 - Страната се управлява без доверие
Автор: karina5 Категория: Политика   
Прочетен: 1465 Коментари: 0 Гласове:
0



 Страната се управлява без доверие, обобщи в предаването "Годината" на Дарик бившият председател на ДСБ Иван Костов. Парламентарните избори не са дали резултат, категоричен е той.

Общественото доверие към институции като Народното събрание и Министерския съвет е на критично ниски нива и е изпреварено от недоверието. "Това означава първо, политици, които се боят от ролята, която са поели; второ, администрация, която по никакъв начин не може да бъде дисциплинирана да взема решения и отговорност за тях. Отчайваща история", коментира бившият премиер на страната. Все пак той споделя, че през последния месец правителството започва да се справя с бежанския проблем.

Протестите - символ на липсата на доверие

Липсата на доверие в управлението извежда хората на улицата и затова протестите са неин символ, смята Костов. "Българите искат да излязат едно на едно с властта, искат да я контролират, знаят, че могат да я контролират на базата на електронните възможности на епохата, интернет, свободата на комуникиране и на информацията. Те искат директно да упражняват този контрол, тя да е отчетна пред тях, искат да я виждат наистина загрижена, а не обслужваща себе си", коментира екс тъмносиният лидер.

Той напомни, че протестният потенциал е останал висок и може да избухне при всяка грешка на управлението.

Според него тази реформация, която искат българите, изисква нова Конституция.

Изборите през май 2013-а - "некачествен политически процес"

Иван Костов изрази мнение, че парламентарните избори през пролетта не са дали резултат и това личи от обстоятелството, че страната не се стабилизира след тях. Изборите са най-мощното средство в условията на демокрация, за да се стабилизира една държава, защото те дават доверие и институциите се прераждат чрез изборите и надеждите се концентрират в новосдобилите се с доверие хора и институции, обяснява Костов. По неговото мнение изборите за Народно събрание през май не са го постигнали, което говори, че те са били много некачествен политически процес. Той обаче е посочил именно вота през пролетта за събитие на годината, тъй като е дал надежда за излизане от кризата, породена от предишните управляващи.

Костов не отличи политик на 2013 година

Бившият син лидер е категоричен, че не вижда някого, когото да определи като политик на настоящата година. "Несигурността и преживяната политическа криза показват, че няма такова политическо лице, което да сочи положителен изход за страната", мотивира се той.

Костов не би се ангажирал повече с политика, а оттеглянето си тази година аргументира и с обстоятелствата, и с личен избор.

В коментар за Реформаторския блок той посочи, че формулата на обединението - политически съюз, е повече от коалиция. "Това означава трайна коалиция за много избори оттук насетне. Това е едно сравнително добре интегрирано политическо тяло или поне форматът и такъв и това може би ще даде резултат", каза Костов. По думите му "Синьо единство" с никой не се е разбрал досега.

У нас няма традиция на лидерство

Костов сподели, че в България няма никаква запазена традиция на лидерство, никаква запазена традиция за това в какво се състои достойнството, честността, честта на самия лидер, на човека, който служи на другите. "На това ниво на елементаризъм, аз мисля, че винаги ще се получават такива елементарни представи. Истинската политика е по-сериозно усилие. Нормално е да се мисли, че не ще да е толкова проста тази работа с тях, както си я представят, прощавайте, но крайно вулгарно, и медиите, и обществеността, и много от хората, които усещат себе си желани да влязат в политиката, но считат, че трябва да го направят, като първо наплюват тези, които са в политиката и след това", каза Костов.

Далеч не са прости ходовете на политиците, категоричен е бившият премиер на страната.

 

Цялото интервю с Иван Костов може да чуете на Radio.DarikNews.bg





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: karina5
Категория: Политика
Прочетен: 185155
Постинги: 123
Коментари: 67
Гласове: 345
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930