Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2013 20:59 - Декларация за национално спасение 03,01.97
Автор: karina5 Категория: Политика   
Прочетен: 1558 Коментари: 0 Гласове:
0



 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНО СПАСЕНИЕ 03.01.1997Г. 

ИВАН КОСТОВ (СДС): Уважаеми господин председателю, уважаеми колеги народни представители! От името на вносителите - обединените демократични сили, искам да представя на вашето внимание декларацията за спасение на България, включително и да защитя текстовете, които са записани в нея, доколкото е налице вече известен обществен и политически дебат по тази декларация.
Тази декларация започва с констатации на сегашното състояние на нашата страна, а България се намира в бедствено икономическо положение. Никой не отрича в Народното събрание, че положението на българската икономика и на българската държава, на българското общество е бедствено.
Ние в тази декларация не търсим причините за това бедствено положение, но считаме, че то не може да не бъде изходна база, от която да се тръгне напред към търсенето на политическо разрешение на катастрофалното положение, в което се намираме.
Ние констатираме още, че е изчерпано политическото и общественото доверие в Народното събрание и в правителството, което вече си подаде оставката. Това Народно събрание беше избрано при обществено-политическа обстановка много по-различна от сегашната - края на 1994 г. Независимо, че беше след 2-годишно недобро управление от страна на господин Любен Беров, подкрепян от Българската социалистическа партия... (Неодобрителни реплики от блока на мнозинството) Преди всичко подкрепян от Българската социалистическа партия, остави едно различно наследство. Тук е редно да споменем нещо и за това наследство.
Най-важното в това наследство е, че България беше дадена в ръцете на финансови и престъпни групировки. Това се признава сега от почти всички сериозни политически сили в България. Признава се даже и от министъра на вътрешните работи в оставка. И така, това е само едната страна на това наследство.
Втората страна на това наследство, с което ние виждаме, че управляващите от Българската социалистическа партия започнаха като че ли да спекулират, това се тежестите по обслужването на външния дълг. Наистина е възможно да се счита, че тежестите по обслужването на външния дълг са един от факторите, който утежнява положението в България, но тук не можем да не отбележим, че сделката за разсрочване и редукция на българския външен дълг беше сключена с подкрепата на Българската социалистическа партия през 1995 г. и при съпротивата тогава на Съюза на демократичните сили, който предупреждаваше, че тази сделка не дава достатъчни възможности на България да може резултатно да обслужва външния си дълг. Всъщност, разсроченият и редуциран външен дълг, както и преди това натрупаният външен дълг, са изцяло заслуга на Българската социалистическа партия - в тези 45 години като управляваща, а след това, като партия, която подкрепи една сделка, която се оказва много трудна за България.
Необходимо е да се вземат съдбовни решения за бъдещето на нашата страна за години напред. От тази гледна точка ние предвиждаме в декларацията да се изразят ясно няколко намерения.
На първо място, намерението да се постигне национално съгласие за спасението на България. Забележете, не за да остане да управлява един или друг, не за да дойде да управлява трети или четвърти, а декларация от мерки, намерения, които са насочени към спасяването на нашата страна. Това е много по-сериозно и като подход, и като намерения от това, което ние чуваме да се носи в политическото пространство. И така, какво предлага обединената опозиция?
Ние предлагаме да се постигне съгласие и да изразим обща воля за нов избор на управител и подуправители на Българската народна банка.
Защо трябва да има нов управител и подуправители на Българската народна банка? Защото този управител и тези подуправители, които избра демократичната левица фалираха в своята парична политика. Те не успяха по никакъв начин да изпълнят основните изисквания на закона за Българската народна банка и да гарантират стабилността на българския лев. Не съумяха по никакъв начин да запазят валутния резерв на България. Не съумяха по никакъв начин да създадат една солидна банкова система. Всички - и от ляво, и от дясно сега признават, че банковата система на страната е в окаяно състояние. Но, ако прочетем отново Закона за Българската народна банка ние ще видим, че цялата отговорност за състоянието на банковата система и за липсата на доверие към българския лев се корени в изключително лошата парична политика на Българската народна банка. В частност, на управителя и на подуправителите, които, разбира се, носят по-голяма отговорност за това.

Ето защо, ние считаме, че този управител и тези подуправители, този състав на Управителния съвет на Българска народна банка, които са направили такъв огромен провал в паричната и банкова политика, изобщо във финансовата политика на страната, не могат да разчитат на обществено доверие да преговарят условията за преструктуриране на Българска народна банка и за въвеждане на валутен борд или паричен съвет, както някои предпочитат да го наричат. Тези хора нямат доверието на обществото. Нещо повече, ние чухме, че Международният валутен фонд също в порядъка на преструктуриране на Българска народна банка иска промени в управителния съвет. Всъщност, когато се въведе паричен съвет или валутен борд, една значителна част от този управителен съвет става практически без функции. Затова е добре, и ние това предлагаме, точно на хората, които ще бъдат избрани с общо съгласие, да се възложи да проведат преговорите с Международния валутен фонд за въвеждане на валутен борд. Ако тези хора са избрани с общо съгласие, те ще имат висока степен на доверие, те ще бъдат силни като преговарящи. Тяхната позиция не може да бъде пренебрегвана. Техният глас ще звучи много по-сериозно и много по-стабилно, когато се отстояват интересите на България. Тези хора биха могли да проведат веднага такава парична политика, каквато считат за необходима на България, опирайки се точно на кредита, който ще получат от общото съгласие. Това не е и няма да бъде същото безпомощно управително тяло, което сега има Българска народна банка. И точно тук ние виждаме възможността националното съгласие действително да даде една конкретна силна позиция на наистина малко на брой хора, от които обаче зависи изключително много за договаряне на поносими условия за България при въвеждането на валутен борд.
Възможно е и ние ви предупреждаваме за това, тъй като е възможно вие да не приемете тази декларация, възможно е да се договорят такива тежки условия за България при въвеждането на валутен борд, които да повторят същите тези тежки условия, които вие приехте, когато тук подкрепихте разсрочването и намалението на българския външен дълг. Защото цената на тази финансова стабилизация във всички случаи ще бъде някак си поделена. Една част вероятно ще падне отново върху гърба на обикновения човек. И е важно точно тази цена да бъде минимизирана, наистина да се плати по възможност по-малко, наистина да се направи така, че натоварването, беднотията, която ще се появи допълнително в България, да бъде по възможност действително много малка. Тук наистина няма нужда да се спекулира със социални цени и т.н., защото всичко е въпрос на едни конкретни финансови и парични разчети.
Ние, обединената опозиция, нямаме доверие в Управителния съвет на Българска народна банка, в управителя и подуправителите. Ние считаме, че не са добри техните ръце, в които да поставим договарянето точно на тези най-сериозни и най-съдбоносни за България въпроси. И точно тук, ако ние постигнем съгласие, вие виждате, че опозицията е съгласна да извърви своята част от пътя. Ние ще поемем своята отговорност, за да дадем част от своето доверие на този нов управител и тези нови подуправители.
На второ място, ние предлагаме за пръв път разрешаване на може би най-тежкия икономически въпрос, може би най-тежкият въпрос на икономическата политика на България - това е разработване на програма за структурна реформа, една програма за структурна реформа, зад която да има национално съгласие, а не да бъде обект на непрекъснати спекулации и поради това да тъпчем на едно място в продължение на толкова много години. Това е един решителен ход, който ще разреши тази, ако е вярно, патова ситуация, която се е получила в България в областта на икономическата политика. Ние предлагаме заедно да излъчим екип, който да разработи програма за структурна политика. Тя да бъде договорена с международните финансови институции и на тази база всичките да се задължим след това да спазваме тази програма. Защото тя ще бъде гласувана тук, в Народното събрание, ще бъде подкрепена от всички политически сили и хората отвън ще знаят, че това е точно пътят за икономическа реформа, а не някакъв трети път, някакъв четвърти път, някакъв китайски път или каквото и да било друго. Ние ще съгласим с вас, упълномощавайки тези хора, че има една-единствена програма за икономическа структурна политика. В това отношение обединената опозиция отново е съгласна да извърви своята част от пътя, отново е съгласна да поеме своята отговорност.
Вие тук много пъти сте се упражнявали на тема, че ние не искаме да поемаме отговорност. Много пъти сте твърдяли, че ние нямаме идеи за политика и програма за структурна промяна в България. Ето, ние казваме сега, че сме готови и че сме в състояние да поемем своята част от тези отговорности.
Накрая, ние сме съгласни да направим още една стъпка напред към това национално съгласие. Ние сме съгласни да работим върху приемането на закони за въвеждане на борда, споразумение с Международния валутен фонд и със Световната банка. Ние ще ги подкрепим тук, в Народното събрание. Ето и тук и в това отношение ние не искаме да бягаме от своята политическа отговорност. Ние сме в състояние да работим продуктивно така, че тези програми и това споразумение, тези закони, с които ние ще въведем, ако се постигне националното съгласие, валутния борд, ще бъдат възможно най-добри за България.
Това е от гледна точка на управленческата, законодателната и административната страна на тази декларация. В нашата декларация един път записани се правят и много сериозни политически крачки напред. Нашата страна е наистина в много тежко социално състояние, което предизвиква политическо недоволство специално сред нашите избиратели. Вие може би не чувате този тътен на недоволство, който се носи сред нашите избиратели. Погрешна теза е това, с което управляващите в момента отговарят на опозицията, казвайки, че едни предсрочни избори ще дестабилизират политически България. България е дестабилизирана политически заради бедственото положение, с което ние започваме констатациите си в декларацията. Една страна, намираща се в икономическа катастрофа, не може да бъде политически стабилна. Тя се нуждае от специални политически мерки за стабилизация. И ние предлагаме две, много сериозни политически мерки за политическа стабилизация на България в тази декларация.

Първата е, че след приемането на тези програми и след въвеждането на валутния борд служебно правителство - избрано или назначено по-скоро от новоизбрания президент на България, който се ползва с много висока степен на обществено доверие, ще поеме част от задълженията за въвеждане на валутен борд в България. (Шум и реплики в блока на БСП и коалиция)
Това служебно правителство, уверявам ви, уважаеми господа и дами народни представители, ще бъде много по-авторитетно, отколкото каквото и правителство да се опита да излъчи мнозинството в Тридесет и седмото Народно събрание. И точно заради това служебното правителство ще бъде първото политическо действие, снемащо общественото напрежение.
Второто нещо, което ние предлагаме, и заради което виждаме неразбиране в част от демократичната левица. Ние не предлагаме ново преструктурирано парламентарно мнозинство. Ние не предлагаме непременно обединените демократични сили по някакъв начин да изместят Българската социалистическа партия от властта. Ние не ви предлагаме да абдикирате от властта и от своите отговорности. Ние ви предлагаме нещо друго. Предлагаме ви да отидем на предсрочни парламентарни избори. Първо, за да може новоизбраният парламент да бъде много по-силен обществено политически орган, който да гарантира стабилността на България. Ние ви предлагаме след тези предсрочни парламентарни избори да има изпълнителна власт, която да има ново доверие от народа. Това ви предлагаме не от гледна точка на това непременно Българската социалистическа партия да си отиде. Вие имате вашите шансове с вашите програми да се явите на тези избори и да се опитате да ги спечелите.
Защо смятаме, че трябва да има ново състезание на политически платформи? С това нещо ще завърша. Защо смятаме, че трябва да има ново състезание между политически платформи? Защото, уважаеми господа от демократичната левица и всички останали уважаеми народни представители, ние тук трябва да признаем гласно пред общественото мнение, че никой от нас не е претендирал да получи доверието на избирателите си с програма за въвеждане на валутен борд, с програма за отнемане суверенитета на българската държава върху нейната парична система. Никой от нас не е предвиждал, че страната ще стигне дотук. Никой не е правил политическа платформа в такава ситуация, в каквато ние се намираме сега. Вие трябва да признаете че вашата програма - изборна, а след това и правителствена, вече за правителствената признахте, че е банкрутирала напълно, но вие по този начин, разбира се, признавате, че и вашата политическа платформа, с която спечелихте изборите през 1994 г., на практика е провалена. Вие сега претендирате да излезете с някаква нова програма, с някаква нова платформа. Но пита се на основата на какво доверие ще я прилагате. Никой няма право в момента да претендира, сега, в тази нова качествена обстановка, че притежава ключ без да се е допитал за това до общественото мнение, до избирателя. Избирателят ще каже кой ще ни преведе през тази тясна пътека за излизане от икономическата, социална и политическа катастрофа на България. Благодаря ви за вниманието. (Ръкопляскания от опозицията)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: karina5
Категория: Политика
Прочетен: 185235
Постинги: 123
Коментари: 67
Гласове: 345
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930