Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2010 09:30 - Интервю с prostak
Автор: karina5 Категория: Политика   
Прочетен: 908 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.05.2010 09:33


Интервю с prostak By Иво Инджев май 19, 2010 Post a comment  

В коментарната част на блога днес ми бяха зададени въпроси от “prostaka” , които ми се струват доста представителни за начина на мислене на много голяма част от населението на България. Приемам предизвикателството да отговоря, доколкото мога. Нямам претенции нито за изчерпателност, нито за уникалност и универсалност. Само споделям мнението си в отговор на любезната покана от “ prostaka” : “МОЛЯ, КОМЕНТИРАЙТЕ ТЕЗИ ВЪПРОСИ”!

prostaka

Изпратено на 19.05.2010 в 8:41
Предполагам, че редовно четете отзивите за Вашите коментари и анализи. Моля Ви в някои от Вашите следващи коментари да дадете своята гледна точка по някои въпроси, по които всички 20 години очакват разумен отговор:

 1. Какво в същност е демокрацията? Тя не се яде, не се пие!? Ако тя е само правото ни свободно да си говорим каквото искаме, то за какво ни е бил целия напън?

 

Отговор: Уважаеми prostak, не личи да сте такъв, какъвто се самоиронизирате с избрания от вас псевдоним. Ето защо не искам да ви отговоря като на някоя лелка на пазара, която слага на кантара “стока” като свобода, чест, достойнство, човешки права и други такива лесно развалящи се продукти на човешката цивилизация, срещу ряпа, зеле, цвекло и подобните им полезни за стомаха на преживните бозайници дълготрайни ценности. Изборът на тази сергия е ваш.

2. Кой ограби България и защо за 20 г. на никой не се търси сметка?

 Отговор: Как кой ограби България? Не знаете ли? Империалистите, американците най – вече. Не сме ние. Ние сме честни и безкористни. Така сме възпитани от справедливия и изключително продуктивен, както споменавате по-долу, строй. Така че нямаме нищо общо. Те и мутрите ни са американски – не е като да са се родили и размножили по онова време.

3. Защо през „Лошия“ Соц. за 50 г. бяха построени много заводи, достатъчно км. магистрали, НДК, спортни съоръжения и т.н., а за 20 г. демокрация, само се руши и чакаме „Външни стратегически“ инвеститори? 

 

Отговор: Честно казано, можеше и повече да се построи. Я Хитлер как успя за някакви си двайсетина години да построи аутобани, автомобилни заводи за народа ( фолксваген), комуто даде хляб, че и масло. Човекът, макар и за кратко, изцяло ликвидира безработицата. Ами Сталин? Чудеса направи човекът. Е, вярно, двамцата причиниха някои бели, има – няма стотина милиона жертви общо ( с превес на Сталин, все пак), но – голяма работа!
Като казвате НДК: познавам лично един шофьор на камион, който си построи вила от систематичното източване на обекта. Схемата била много проста. Курсовете се отчитали по ”изгорения” бензин. Шофьорите просто го изливали и сипвали нов. Стигал до 500 лева на ден, хвали се с носталгия той. Опитайте се да си представите простата ( като един prostak) сметка, какво се случваше по веригата нагоре, щом за един шофьор “печалбата” е била такава. За опресняване на паметта ще ви припомня, че корупцията “преди” се наричаше “връзки”. А без връзки, както биха се изразили възвишено в “Шоуто на слави” и да пръднеш в асансьора не можеше ( с извинения за prostashkia пример).
Познайте в рамките на държавата за какво източване ставаше дума и си отговорете на въпроса защо се сгромоляса всичко, “построено” на такава цена. Моят отговор е, че носталгията по онова време е свързана, осъзнато или не, с прекъснатата възможност дори и най-дребният човечец да краде, както си беше. Сега крадат по – малко хора, защото от собственика, познаващ отлично манталитета на масовия крадец, трудно ще откраднеш.

4. Защо ни се внушаваше, че като влезем в ЕС и НАТО и ще стане чудо! Е, не стана!!! Че Русия ни е окупирала 50 г. и сега и т.н. трябва да обърнем гръб на руския пазар (за да се настани друг на наше място). И без това нашия дял там е пренебрежимо малък, но като пазар е необятен и може да ни помогне в трудните години, в които ни вкара „Демокрацията“ – години на беззаконие и без контрол – виж по-горе!!!

Отговор: Не знам на вас какво ви се е внушавало или ви се струвало. Чудото обаче се състоя. То е във факта, че изобщо ни приеха ( предвид онова, за което вече споменах).
А на Русия, при цялото ми уважение, не ние сме обърнали гръб, а тъкмо напротив. Съветският пазар изчезна и руският се отвори за стоки от цял свят – нещо като петролно шейхство, което има с какво да си пазарува.
Колкото до демокрацията, този път американците, по изключение, са невинни. Подари ни я СССР, който ни подари най- напред комунизма, после ни освободи и от него. С личните усилия на генерала от КГБ, съветския посланик Виктор Шарапов.
Впрочем, като говорите за сегашните години на беззаконие, нали не искате да кажете, че “едно време” имаше закони, които важаха за всички? Не че от това безобразията на днешния ден стават по – приятни…

5. Защо партокрацията е в пъти по-голяма отпреди??? С какви и колко средства се издържа?

 Oтговор: По официални данни партийната маса “преди” беше някъде около милион души ( мислите ли, че огромният партиен партократичен апарат се издържаше от членския внос?). Ако е вярно, че сега партокрацията е в “пъти по – голяма”, ще трябва да запишете и бебетата (освен бабетата) в днешната партокрация. На глава от населението НРБ беше , може би, най – комунистическата държава в света.

 

 6. Защо с лека ръка се приема обяснението, че „Навсякъде има престъпност“ и е нормално само трябва да я „контролираме“?

Отговор: Не знам колко е лека ръката на вашето възприемане на това обяснение. Ако искате да кажете обаче, че “преди” не е имало престъпност, явно сте жертва на пропагандата. Единственото вярно в подтекста на вашето твърдение нещо е фактът, че в обществото на големия и постоянен дефицит на стоки престъпленията бяха от друг вид и характер. Да откраднеш нещо от празен магазин или да ограбиш (единствената) банка не беше лесно, признавам.
А че днес отсъства тежката ръка на закона, това е вярно. Американците са виновни. Тъкмо те, още при социализма, възпитаха, обучиха и подучиха бъдещите подкупни магистрати, полицаи и следователи да се борят срещу справедливостта в условията на подарената ни от СССР демокрация. Явно са знаели, гадовете, че СССР ще ни закичи с демокрация както гост на сватба с пешкирче и чрез упадъчната си музика, дънките, дългите коси и др. подобни диверсии бяха разложили стоманения, сталинстки направо морал на българското общество още в НРБ.

7. Защо няма осъдени „едри риби“ през тези 20 г. за престъпната приватизация, за трафик на дрога, цигари, наркотици, убийства и т.н.

Американците не дават. Понеже знаят, че България е силно проруска страна, тайно заговорничат срещу Русия на наша територия и не позволяват честното българско правораздаване да изправи на крака една русофилска, славянска и православна държава да процъфти в НАТО и ЕС. Току – виж после всички в НАТО и ЕС се повлияят зле от този пример и край със западните ценности. Гейполитика…пардон, геополитика!
8. За какво са ни стотиците агенции и безсмислени комисии, бюра и друга нефункционираща администрация? За да събират справки за какво ли не.
И това не знам. И аз съм простак. Бих ги закрил с един удар, мръсниците. До стената!
9. Защо за получаване на Булстат в „Агенцията по вписванията“ на гишето ти казват, че струва 15 лв. и се плаща на съседното гише, но понеже то е офис на „СИ-Бан(-да)к“ трябва да се плати 2 лв. комисионна за превод!? Егати държавата. Защо, защо, защо?
Затова, затова, затова ( виж по – горе).
10.Защо съдебната власт е „независима“? От кой е независима? Защо ни е тогава такава „власт“? Ние, народът трябва да я направим зависима от НАС!!! Иначе, още 100 г. демокрация няма да ни стигнат да се върнем поне към състоянието от 1988 г. (Някога сравненията бяха с довоенната 1939 г.)

Така е, това за народа е вярно ( макар да не смея да говоря от негово име).

 

А в 1988 г., можем да се върнем поне в спомените. Нямаше картофи по т.н. магазини. Средствата за масова информация масово ни информираха, че от братска Полша тръгва “влакова композиция” с този южноамерикански по произход ( южно, но американски, все пак – има нещо гнило!) хранителен продукт. В Черно море беше пристигнал корабът с портокалите. “Хоризонт” следеше за нас маршрута му. За Новата 1989 г. немалко българи, които успяха да си купят килограм – два картофи, си ги изпържиха. Френски картофки, лукс! Щастливците си пожелаха ЧНГ. Пожеланията им се сбъднаха. На следващата Нова година щастието беше още по-голямо – вече си подарявахме мляко.
При едно от първите си пътувания на Запад моя милост лично донесе за децата пълен куфар с мляко на прах от Виена през януари 1991г. Получавахме и колети с храна от ГДР, която току – що беше погълната като беден роднина от ФРГ. Абе готино беше…
Пък като споменах Германия, ходенето до обществената тоалетна там струваше колкото дневна надница в България по онова време. Бая стискахме.
Е, не всеки може да устиска. Някои се изпускат и до ден днешен. Въпрос на простата, нали г-н prostak!

http://ivo.bg/2010/05/19/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E-%D1%81-prostak/#comments




Тагове:   интервю,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: karina5
Категория: Политика
Прочетен: 185158
Постинги: 123
Коментари: 67
Гласове: 345
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930